Creative Oproep bij ScrapPlezier..............

Wil jij Gastdesigner bij ons zijn? Mail ons dan nu via dt@scrapplezier.nl

6 november 2017

Sint Maarten.........


Vandaag bij Scrapplezier staat alles in het teken van "Sint Maarten"
Heel veel jongere mensen vragen zich af waar Sint Maarten vandaan komt en wat het nu precies is!!

Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Hij overleed op 11 november 397 en op de feestdag van deze heilige werd het gebruikelijk om kinderen iets te geven. Sint-Maarten (of soms ook 'Sinte Maarten' of 'Sinter Maarten' genoemd) wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin. Hiermee gaan ze 's avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de traktaties uit wat snoep, een mandarijn of bijvoorbeeld een stuiver.In Limburg wordt het Sint Maarten verhaal vaak nagespeeld. Dan rijdt 'Sint Maarten' op een paard door de straten met allemaal kinderen met lampionnen achter zich aan. Soms wordt er voor de volwassenen ook een Sint-Maartens vuur ontstoken, te vergelijken met een paasvuur.  Omdat 11 november lange tijd het begin was van de veertig dagen durende vastentijd vóór Driekoningen op 6 januari, namen ook volwassenen het er deze dag goed van, zoals het eten van de Sint-Maartensgans.

Omdat het over 5 dagen al Sint Maarten is laten wij een prachtige tutorial zien die jullie samen met de kinderen kunnen maken, daarmee zijn jullie uniek in de rij van lopende en zingende kinderen.

De basis is heel simpel de versiering laat ik geheel aan jullie over :
De lampion kun je van elk papier maken, voorkeur wel wat stevig papier, het is mogelijk om van vellum een witte koker met bodem in de lampion te bevestiging (zie foto hieronder) dan is het mogelijk om met windstil weer een waxine lichtje te gebruiken. Het papieren handvat kun je eventueel vervangen door een koort of lint, aan het handvat kun je het Sint Maarten lichtje hangen.  Langs deze weg wil het team van Scrapplezier jullie een hele fijne Sint Maarten toewensen, geniet van de kinderen en hun eigen gemaakte lampion!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Thanks for comming by !
Bedankt voor je bezoek !
Obrigada pela visita !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...