Creative Oproep bij ScrapPlezier..............

Wil jij Gastdesigner bij ons zijn? Mail ons dan nu via dt@scrapplezier.nl

4 januari 2013

Werken met dylusions, glimmermist en templates!

Zoals velen van jullie wel weten ben ik helemaal in de ban van de dylusions ink spray. Dit zijn zulke geweldige inkten die mooi dekkend zijn en kleur geven aan je werkstuk. Onlangs heb ik ontdekt dat deze sprays ook een erg mooi effect geven in combinatie met glimmermist. En dat is leuk, want ik had (waarschijnlijk velen met mij...) nog heel veel flesjes glimmermist staan waar ik niets mee deed.
Voor vandaag heb ik een foto tutorial gemaakt (met dank aan Esther voor het maken van de meeste foto's) over het werken met dylusions ink spray, glimmermist en templates. Ik ga aan de slag met het maken van een cover voor mijn eigen jaaroverzicht 2013.
Ik heb 5 verschillende kleuren dylusions en 5 verschillende kleuren glimmermist uitgezocht en nog een verdwaald flesje color wash. Verder een rol keukenpapier en een flesje water. De tafel heb ik afgedekt met oude kranten. Als basis heb ik een vel aquarelpapier genomen van 300g dikte, dit werkt heel mooi, omdat dit zo stevig is en de inkt er niet zo doortrekt. De cijfers 2013 heb ik iets vastgeplakt met niet permanente lijm zodat ze er straks weer makkelijk af kunnen.
Je sprayt de verschillende kleuren op je papier en na elke ronde rol je er met je keukenpapier overheen om het te drogen.
Je herhaalt de stap van het insprayen net zo lang tot je tevreden bent over de intensiteit van de basiskleur. Let op: spray wel zoveel mogelijk dezelfde kleur op dezelfde plek, anders krijg je een rommeltje qua kleur, kan ook heel mooi zijn dat wel.
Meestal spray ik 3 tot 4 keer voordat ik tevreden ben over het resultaat. Trouwens je moet niet bang zijn voor vieze vingers, want die krijg je zeer zeker van dit klusje.
De volgende stap is om met water en een template te werken. Dylusisons ink spray reageert met water en laat dan een lichter effect (een soort watermerk) zien op je kleur. Glimmermist doet dit niet, dus wil je het effect van water zien, let er dan op dat je een stukje inkt pakt met dylusions.
Hierna heb ik de cijfers 2013 verwijderd, zodat die met het werken met templates toch nog een beetje kleur krijgen.
Met hetzelfde template met cijfers ga ik nu wat kleur aanbrengen met een bruine dylusions ink spray.
Op verschillende plekken op mijn papier zet ik de cijfers met behulp van de inkt. Na het sprayen met de keukenrol weer afnemen.
De basis is klaar en als afsluiting spray ik over het gehele vel met glimmermist marsh mallow, die geeft zo'n mooie wittige glans.
En ook dat rol je nadien met de keukenrol weer droog. Je snapt het al dat je een vooraad keukenrollen aan moet leggen als je met deze inkten gaat werken.
Daarna het geheel met de heattool goed drogen, droog ook de achterkant even goed, zo krult je papier niet om en droog je gelijkmatig.

Nu is het tijd om de templates die je wilt gebruiken uit te zoeken en de modeling paste en de gesso erbij te pakken.

Ik begin het een template linksboven in de hoek, die breng ik op met modeling paste en een oud bankpasje. Hier kun je heel mooi scherp de modeling paste mee opbrengen. Modeling paste droogt sneller en dikker op dan gesso. Ik laat straks het verschil zien, door ook een template met gesso te bewerken.

Verwijder voorzichtig de template en het is het meest handig om 'em gelijk in de wasbak te leggen om schoon te maken, dat scheelt straks een hoop werk.
Ik vind het resultaat altijd fantastisch om te zien. De modeling paste blijft lichter van tint, maar neemt wel wat kleur van de verf die eronder zit op.
Nu een template met gesso. De gesso breng ik ook op met een oude bankpas, maar gesso is dunner en iets moeilijker te verwerken.
Ik heb van de Tim Holtz stans, de klok, een zelfgemaakte template gemaakt met mica. Op deze manier kun je je eigen templates maken.
Ik heb een klein beetje gesmeerd langs de randjes, maar daar zie je straks weinig meer van terug. Gesso moet goed drogen en het kan het beste aan de lucht drogen, dus een nachtje laten staan. Als je gesso met de heattool droogt dan gaat het bubbelen en komen er blaasjes in.
Ik maak met een andere template en modeling paste nog wat ronde effecten op mijn papier.
De klok van Tim Holtz heb ik uit dozenkarton gestanst en ook de letter voor 'my year'. Ik ga ze met een verfspat stempel en bruine stazon bestempelen.
Ik zet ook wat van deze stempel op mijn vel papier.
Met een template en bruine distress inkt ga ik wat effecten op mijn gekleurde papier aanbrengen.
Tot slot geef ik de klok en de letters een kleur met 2 kleuren dylusions ink spray. Ook hier spray ik een aantal keren, omdat dozenkarton iets minder snel de kleur oppakt dan wit papier.
Ik spray het in een pizzadoos, op deze manier kun je snel even iets een kleurtje geven en hoef je niet de hele tafel weer vol kranten te leggen en zit toch niet alles onder de inkt.
En dit is dan het eindresultaat.
Het is mijn cover voor mijn jaaroverzicht 2013 geworden. Ik heb hiervoor een witte ordner gekocht en ik heb deze cover voorop gedaan. Elke maand ga ik 2 A4 tjes bestempelen en met foto's bewerken om op die manier mijn jaar 2013 in beeld te brengen. Dus wie weet laat ik nog een keer iets zien uit dit jaarboek.
Ik hoop dat de uitleg duidelijk is en dat ik jullie heb kunnen inspireren om iets met deze inkten en templates te gaan doen. Je kunt er natuurlijk ook kaartjes en ATC tjes mee maken, maar ook een LO. Veel plezier ermee en vragen, stel ze gerust!

10 opmerkingen:

 1. Zo vroeg al met plezier deze duidelijke uitleg met de dylusions gelezen. Leuk resultaat ook. Ook fijn om te weten dat modeling paste sneller droogt dan Gesso.
  Bedankt voor de uitleg en groetjes, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super mooi en duidelijk Alida, heel goed gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Graag gedaan dames en succes met het uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig gedaan zeg en ook handig om nu te weten wat het verschil is en hoe het er uit ziet met gesso en modeling paste (ik zit er nog steeds tegenaan te hikken om modeling paste te kopen) ik ga hier ook eens mee experimenteren. Bedankt voor de inspiratie,
  groetjes,
  Wiebine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. geweldige uitleg Alida en je kijkt toch ook anders naar de uitwerking van je project. Hoeveel werk zit er in zeg....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi duidelijk deze uitleg, en natuurlijk mooie foto's ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede uitleg Alida! Wist nog niet van die dylusions en water. Zit ook te denken om modeling paste aan te schaffen. Ik kan ze echter alleen in grote potten vinden en om de eerste keer te proberen vindt ik een kleinere pot beter. Ik zoek nog even verder...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een duidelijke uitleg Alida! Erg leuk om al de stappen zo te zien

  groetjes Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk om je uitleg te lezen. Heel duidelijk beschreven en de complimenten aan Esther voor de mooie foto's.
  Groetjes, Yvonne.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank jullie wel dames en ik hoop dat het jullie inspireert om er eens mee aan de slag te gaan of er nog meer mee te doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks for comming by !
Bedankt voor je bezoek !
Obrigada pela visita !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...